РУСКИ ФОЛКЛОРЕН СЪЮЗ

                                                                 

     РУСКИ ФОЛКЛОРЕН СЪЮЗ (РФС) — общоруска обществена организация, създадена през 1989 г. с цел изучаване и пресъздаване на фолклорните традиции на народите на Русия като неразделна част от отечествената култура и съвременния културен процес. Учредители на  РФС са ръководителите на фолклорни студентски и младежки групи, учени (етномузиковеди, филолози, етнографи, социолози, историци и др.). РФС обединява фолклорни ансамбли, центри, студии и школи по традиционна народна культура, историко-етнографски клубове и др., които са основани на принципа на  активното познание, комплексното изследване и усвояване на народните традиции в тяхната  етническа самобитност и многообразие. Към днешна дата в  Съюза действат — около 900 творчески групи, колективи от 78 региона. Съюзът има регионални представителства в 55 региона на Русия.

Научен център по народна музика „К.В.Квитка”

Научен център по народна музика „К.В.Квитка”

Главна задача на Центъра е събирането на народни песни, инструментални мелодии  и изучаване на етнографията на различни райони на Русия. Във връзка с това редовно се организират фолклорни експедиции в различни региони на Русия и съседните републики (Молдова, Украйна, Белорусия, Казахстан и др.), в които студентите и педагозите от консерваторията събират сведения по история и етнография, записват песни и мелодии. На основата на тези записи се формира звуковия архив на Център – един от най-големите и най-богатите в страната. Към настоящия момент във фонда на Центъра се съдържат повече от 100 000 записи.  Освен събирането и систематизирането на фонографски материали, Центърът публикува  книги и сборници с научни статии, песенни сборници, провежда научни конференции и концерти на народни изпълнители.

Сред големите мероприятия от последните години са – организацията през  2003 г. (съвместно със Санкт Петербургската консерватория, Съюза на композиторите в Русия и др.) на фестивал послучай  100-годишнината от  рождението на А. В. Руднева, който премина в три града  - Москва, Санкт Петербург и Воронеж. През ноември 2005 г. Се състояха Научни четения, посветени на 125 - годишнината от  рождението на К. В. Квитка. Обсъждане на широк кръг проблеми на етномузикологията. А през ноември 2008 г. Е проведена Четвърта международна научна конференция в памет на А. В. Руднева «Фолклорът: историческа традиция и съвременни полеви изследвания».
В рамките на Научния център по народна музика  „К. В. Квитка” вече повече от 30 години съществува фолклорен ансамбъл.
                                       

Фондът за казашка култура

Фондът за казашка култура  е основан през 1999 г. в  Санкт Петербург. Той е Обществена Общоруска организация с нестопанска цел. Президент на Фонда е Юрий Ефимович Чирков.
  Фондът е създал най-добрия в Русия мъжки фолклорен ансамбъл за казашки песни «Братина» (худ. ръководител Чирков Ю.Е.),  чиято творческа дейност е известна и призната както в Русия, так и в чужбина.
     През 2008 г. към Фонда е създаден женски фолклорен ансамбъл за казашки песни «Чапура» (худ. ръководител Чирков Ю.Е., хормайстор Чибисова А.).
     Специалистите от Фонда са автори на постановката на музикалната част на спектакъла «Историята на бунта на Пугачов» (реж. И.Ставиский) в Театър-студия «Пушкинская школа»,  активно участват в постановката и снимките на игралните филми  «Руски бунт» (реж. А.Прошкин), «Господа Присяжные» (реж. А.Иванов), записват песента за филма «Престъпление и наказание» (реж. Д.Светозаров).
     През 2002 г. Фондът за казашка култура се заема с издаването на аудио албуми от серията «Антология на казашката песен». Днес са издадени 16 аудио диска.
     През 2009 г. Фондът за казашка култура се заема с издаването на аудио албуми от серията «Полеви експедиционни записи». Издадени са 8 аудио албума.
     Издадени са книги от серията «Литературни паметници на казачеството»: «Записки на донския атаман Денисов» от В.Новиков, «История на терското казачество» от О.Губенко, «Дневник на терскияо казак» - от П.Осовски, «Казашки календар» за 2008-2009 г.
     Организирана е изложба «КАЗАЦИ» - художествени, литературни, фолклорни достижения на петербургската интелигенция.
     Фондът съвместно с Министерството на културата на Русия и Руския Етнографски музей е организатор на изложбата «Пазители на Отечеството» из историята на Руското казачество.
     С участието на Фонда е проведена научна конференция «Казачеството на Русия. История. Проблеми. Съвременност».
     Проведени са и са организирани повече от 600 фолклорни концерти и фестивали в градовете Санкт  Петербург, Москва, Велики  Новгород, Псков, Петрозаводск (музей Кижи), Екатеринбург, Волгоград, Саратов, Челябинск, Ставропол , Грозни, Ханкала, Сургут, Норилск, Талин, Рига, Париж, Владикавказ, Моздок и др.
     Фондът за казашка култура е инициатор на национален проект за създаване на «Единен фонд за съхранение на музыкалните аудиозаписи на Руския (казашки) фолклор» (съвместен проект на Руската национална библиотека и Фонда за казашка култура).     Фондът за казашка култура е провел и организирал повече от 30 фолклорно-етнографски експедиции по казашките региони на Русия.
     През 2005 г. е организиран, а през 2009 г. е проведен ежегодния V юбилеен Общоруски фестивал на казашките традиции «Казашка слава» в гр. Санкт Петербург.
     Контакти: президент на фонда Ю.Е.Чирков
     Телефон  +7-911-298-97-85 
     E-mail: Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript

Ансамбъл «Братина»

Мъжки фолклорен ансамбъл за казашки песни «БРАТИНА»
     Ансамбъл «Братина» е създаден през октомври 1995 г. от четирима поклонници на песните на терските, а в частност на гребенските казаци. Трима от тях и до сега са в ансамбъла, в това число неговия художествен ръководител Юрий Ефимович Чирков и хормайсторът Игор Евгениевич Петров.
     Формално «Братина» е била и ще си остане любителски по форма, но високо професионален по същност колектив. Ансамбълът обединява в своя състав 13от педагозите , професионалните музиканти, професорите на петербургските  ВУЗ-ове доктори и кандидати на науките, студенти - казаци по дух и по произход.
«Братина» е  лауреат на  международни фольклорни фестивали във Франция, Латвия, Полш, Естония, Русия.
Колективът активно популяризира казашкия етнографски фолклор.    
     «Братина» взема активно участие в откриването на изложби на народния художник  на СССР, Лауреат на Държавна премия на СССР, Лауреат на Международна премия Шолохов, Академик от  Руската Художествена Академия Петр Павлович Осовски в градовете Санкт Петербург, Москва, Псков, Владикавказ.
     Ансамбълът участва в подготовката на много телевизионни предавания и радио спектакли, в снимките на редица игрални филми, в записите на песни за тях, помагал е при постановката на музикалните части на исторически театральни спектакли, записал е и е издал 9 аудио албума.
     «Братина» е организирала младежки студии за казшки песни в С.Петербург, Москва, Ставропол, Екатеринбург, Норилск, Ярославл и др.
През октомври 2010 г. се навършват 15 години от основаването на ансамбъла

ансамбъл «Забава»

Фолклорно-етнографски ансамбъл «Забава»
     Ансамбълът е създаден през 1987 г. към Саратовския областен Доме на изкуството. Организатор и единствен ръководител на колектива е  Анжелика Глумова, а нейни най-близси помощници и лидери (който работят в  «Забава» около 14 години) са Вадим Ковалски и Анастасия Боровска. Сега в студио «Забава» участват студенти и абсолвенти от Саратовския държавен университет, ученици от лицеи и гимназии.
От 1989 г. «Забава» е член на  РФС, а от 2000 г. – на Европейската фолклорна културна организация. Колективът се занима, изпълнявайки образци от автентичния фолклор.
Приоритетно направление в дейността на «Забава» са етнографските експедиции в Саратовска и Волгоградска области. За 19 години са проведени повече от 30. Учители на «Забав» са селски майстори-изпълнители. Фолклорния материал се събира от ченовете на колектива при етнографските експедиции, а след това се разучава по аудио- и видеозаписите.    
     Днес в творческия багаж на колектива са намерили място около 600 старинни руски селски и казашки песни (танцувални, протяжни, исторически, календарно-обредни, сватбени), танци, кадрили, частушки, игри, хора. В репертоаре на «Забавы» има народни драми, летни и зимни улични представления. Като правило, ансамбълът се представя в оригинални селски  костюми от края на 19 – началото на 20 в.. По такъв начин зрителите се запознават с материалната култура на предците ни. Женската грпа на «Забава»  се занимава с  декоративно-приложно творчество: плетене на бисер, тъкане на пояси, изработка на традиционни кукли. Девойките шият сами сукманите и ризите – след щателно проучване на музейните образци и съответната литература.
Младежите се учат да свирят на старинни руски музикални инструменти: хармони-хромка, «руска» хармоника, дайре, колесна лира, балалайка.
Неразделна част от живота на студията  са календарните празници: отбелязват се Рождество Христово, Кръщене, Святки, Масленица, Красная Горка, Семик, Троица, Иван Купала, Покров.
Контакти:
Анжелика Владимировна Глумова – художествен ръководител
тел:  +7 (927) 1150101   +7 (927) 1150101
e-mail: Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript

Обеденна школа по изкуствата при Община Несебър

Обеденна школа по изкуствата при Община Несебър
     Школата ежегодно обучава около 200 деца и юноши. Днес в школата има 220 възпитаници, които се обучават в  класовете по «Български народни танци», «Народно пеене», «Пиано», «Актьорско майсторство», «Изобразително и приложно изкуство».
Преподаватели са  известни професионалисти, които разкриват пред учениците цялото си художествено майсторство, като се опират на вековните български традиции.
     Част от Обединената школа е и известния в България, Европа и света фолклорен ансамбъл «Слънчев бряг», художествен ръководител на който е  директорът на школата Данислав Кехайов. За няколко години танцовия състав на ансамбъла е сформиран изключително от млади хора, преминали през школата. Такава е и политиката на Община Несебър – да поддържа талантливите деца.
Школата е постоянен участник в различни фестивали на национално и международно равнище , изнася много концерти в различни страни - Германия, Белгия, Унгария, Швеция, Дания, Гърция, Русия, Канада, САЩ, Корея, Италия, Франция и др.
     В началото на всяка учебна година, около 15 септември, след предварителното одобрение от комисия и медицински преглед, става записването на нови кандидати за обучение в школата. Желаещите да се обучават могат да бъдат на възраст  5 до 18 години. За  желаещите на 18 годишна възраст има специален клас за изучаване на български народни песни и обичаи.

Контакти:
тел./факс  +359 5544 5701   +359 5544 5701
Е-mail: Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript
Директор – Данислав Кехайов
Тел.  +359 888 622 341   +359 888 622 341
E-mail: Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript
website: http://nessebar-folk.com/

 

«Уралска концертна дирекция» ООД

  «Уралска концертна дирекция» ООД

Град:Екатеринбург
Ръководител: Надежда Григориевна Тимофеева
Юридически и фактически адрес:
620062 гр. Екатеринбург, ул. Ленина 97-А, оф. 408
Телефони за контакт:
 +7 922 133 93 11  begin_of_the_skype_highlighting
 +7 922 133 93 11  end_of_the_skype_highlighting,
тел./факс:(343) 375-27-24  
Електронен адрес: Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript
Уеб-сайт: http://www.uralconcert.com
Агенцията е специализирана в организирането и провеждането на гастроли на академични и джаз музиканти, в организацията на концерти, презентации, изложби.

Артисти от агенцията са:
     •Пол Уинтър (саксофон, САЩ) Франк Лейси (тромбон, САЩ)
     •Флавио Сала (китара, Италия)
     •«Барселона дует» (китара, Испания)
     •дует Les belles Lurettes (Франция)
     •Павел Кухта (китара, Белорусия)
     •Павел Фенюк (баян, Украйна)
     •Олеся Ростовская (орган, терменвокс)
     •дуэт аккордеонов «ТЕТ-а-ТЕТ», ансамбль «Изумруд» (Екатеринбург).

Собствени проекти:
     •Ежегоден Международен фестивал WORLD MUSIC «Изумруднения град»
     •Фестивал «Акордеонен мейнстрим».

Съвместни проекти:
     •Общоруски фестивал «Виват, балалайка» (съвместно с Уралската държавна  консерватория)
     •«Уралски фестивал на домристите» (съвместно с Уралската държавна  консерватория)
     •Абонамент «Винтаж» (съвместно със Свердловската държавна 
 академична филахрмония)
     •издаване на CD «Flyways» (съвместно с Paul Winter Consort)
     Една главните задачи на  Уралската концертна агенция е пропагандата на класическата, народната и джаз музиката, както в района на Урал, така и в Русия.
 Наред с провеждането на концерти на вече известни изпълнители, агенцията помага на много млади музиканти да се наложат на музикалния пазар, а също така и на уралски колективи. «Уралска концертна агенция» успешно си сътрудничи с много филхармонии в страната и за четр години  работа се е наложила като надежден партньор на културни проекти.
Действащ член на  «Съюза на концертните организации на Русия».                   

Партньори

logo

Счетчик посещений
Наши партнеры

9651

© 2010 ООО ПКП "Уралпромтехмаркет"
Обслуживание сайта webberloga.com